Hoitotoimenpiteet

Luomien poistot eri menetelmillä

Luomia on monenlaisia ympäri kehoa ja kasvoja. Jos luomi aiheuttaa huolta, kannattaa antaa ihotautilääkärin tutkia se. Useimmiten luomet ovat kuitenkin vaarattomia.

 

Alustava tutkimus voidaan tehdä valokuvasta, mutta jokainen luomi tutkitaan vielä vastaanotolla ennen toimenpidevalintaa. Luomien tutkimisessa käytetään dermatoskooppia, jolla näkee tarkasti pintaa syvemmältä luomen rakenteet. Usein jo tutkimuksen aikana ammattilainen voi sanoa, tarvitseeko luomea poistaa. Tarvittaessa luomesta lähetetään näyte patologin tutkittavaksi.

 

Esteettisesti tai muuten häiritsevät luomet voidaan poistaa eri menetelmin nopeasti ja kivuttomasti. Luomenpoisto on yksi yleisimpiä ihotautilääkärin tekemiä toimenpiteitä. Ennen poistomenetelmän valitsemista luomi on tutkittava tarkasti. Tämän jälkeen ihotautilääkäri arvioi parhaimman tavan poistaa luomi. Useimmiten luomenpoisto sujuu nopeasti ja kivuttomasti eikä siitä jää juurikaan jälkeä iholle. 

Luomen poisto hiilidioksidilaserilla

Jotkin luomet voidaan poistaa laserilla. Ennen toimenpidettä iho puudutetaan, jonka jälkeen lasersäteellä poistetaan luomi. Toimenpide kestää muutaman minuutin luomen koosta riippuen. Laserkäsittelyn jälkeen iho paranee parin viikon kuluessa. Laserilla poiston lopputulos on huomaamaton ja siten esteettinen. Laserilla voidaan poistaa monta kohdetta samalla hoitokerralla.

Luomen poisto kylmä- eli kryohoidolla

Kryohoidossa ihotautilääkäri kohdistaa ihoon pienen nestetyppisäiliön suuttimen kautta typpihöyrysuihkun tai vaihtoehtoisesti ihokosketukseen asetetaan nestetypen jäähdyttämä kontaktikappale. Hoidetut muutokset hilseilevät pois itsestään 2-3 viikossa. Kryohoito kestää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin eikä yleensä vaadi puudutusta. Hoito voidaan tarvittaessa toistaa. Kryohoitoa käytetään myös syylien poistoon.

Luomen poisto kirurgisesti leikkaamalla

Jotkut luomet vaativat perinteisen luomenpoiston leikkaamalla. Tällöin iho puudutetaan ennen toimenpidettä ja haava sidotaan hyvin leikkauksen jälkeen. Hyvin tehdyllä leikkauksella ja hyvällä jälkihoidolla leikkausarpi on hyvin huomaamaton. 

Varaa aika luomien tutkimukseen ja poistomenetelmän arviointiin

Ota yhteyttä

Laser- ja IPL-hoidot

Laser soveltuu hyvin ihon pinnallisten verisuonimuutosten täi häiritsevien pintaverisuonten hoitoon erityisesti kasvojen alueella. Laserilla voidaan hoitaa esimerkiksi ruusufinniä, couperosaa ja laajentuneita pintaverisuonia. Ihon punoitusta voidaan hoitaa myös valoimpulsseilla IPL-hoidossa. Laserhoito tuntuu lyhytkestoisena kuumotuksena iholla, mutta on pääasiassa kivutonta. Hoidon jälkeen iho saattaa punoittaa ja se kannattaa suojata auringolta 6-12 kk riippuen kehon kohdasta. Lopullista hoidon tulosta voidaan arvioida noin vuoden päästä. 

 

Ennen varsinaista ihon laserhoitoa, kannattaa varata aika konsultointikäynnille, jotta voidaan arvioida hoitoon käytettävä aika ja valita sopivat menetelmät. 

Varaa aika ihotutkimukseen ja hoitomenetelmän arviointiin

Ota yhteyttä